Kış kampında dikkat edilmesi gereken en önemli şey doğru kamp malzemesi ve ekipman ile yola çıkmaktır. Üşüyerek geçen bir gece, kabusa dönebilecekken; üşünen gecenin ertesi gününün de verimsiz geçmesi çok yüksek bir ihtimaldir.

Kamp yapmak için seçilen yerlerin yağış sonrası oluşabilecek su taşmaları ve sele karşı korunaklı ve güvenli olmasına dikkat edilmeli. Karlı ortamlar içinse çığ düşmesi gibi durumlara önceden önlem almanız, tehlike doğabilecek yerlerde kamp yapmamanız gerekir.

Yaz kamplarına göre fazladan titizlik gerektiren kış kampları öncesi, tecrübe edinmek için mutlaka kış gelmeden kamp hayatı ile tanışmalısınız. İlk kampınızın çetin şartlarda gerçekleşmesi, iyi ekipmanlarınız olsa dahi oldukça zor geçebilir. Bu sebeple ekipmanlarınızı iyi tanımak ve doğru kullanıyor olmak, kış kampından alınacak verimi maksimuma taşıyacaktır. Doğru kurulmayan çadır, yanlış ölçülerde alınan uyku tulumu, ihmal edilen kaliteli mat seçimi, tulum içerisinde yanlış giyinmek gibi sık yapılan hataların hiçbirini yapmamalı, basit bir kış kampı öncesinde dahi bu konularda yeterlilik sahibi olmalısınız ve  aşağıda listelediğimiz başlıklarda bilgi sahibi olmalısınız:

  • Kışın Nerede Kamp Yapılır?
  • Kış Kampı İçin Nasıl Çadır Seçilir?
  • Kış Kampında Uyku Tulumu Nasıl Olmalıdır?
  • Kışın Kamp Yaparken Nasıl Giyinmeli?
  • Kış Kampı Malzemele Listesi Neleri İçermelidir?

Dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli konu ise yaban hayatı. Gidilen bölgenin yaban hayatı çeşitliliğini bilmenizde fayda var. Hayvanların sık ziyaret ettiği dere yatakları, geceyi geçirdikleri orman iç sınırı, kullandıkları güzergahlar gibi yerlerden uzakta kamp yapmalısınız. Yaban hayvanlarının ilgisini çekebilecek yemek kokularının etrafa yayılmasını mutlaka engellemelisiniz. Eğer bu mümkün değilse, kokuları etrafa yayılan yiyeceklerinizi çadırınızın içinde tutmak yerine, dışarıda bulunan bir ağacın dalına da asabilirsiniz. Böylece olası yabani hayvan baskınında, ilk temasın çadır ile olmasını büyük oranda engellemiş olabilirsiniz. Kış kamplarında diğer mevsimlere göre yabani hayvanların uykuda olması, yazın sizi rahatsız edebilecek böceklerin, sürüngenlerin kışın görülmemeleri gibi avantajlar olsa da dikkatli olmakta yarar var.

Kışın Nerede Kamp Yapacağımızı Nasıl Seçmeliyiz?

Kış kampı için ekipmanınız ne kadar iyi olursa olsun, zorlu hava şartlarının etkisini minimum düzeye indirmek için geceyi geçireceğiniz bölgeye çok titizlikle karar vermeniz gerekiyor. Yaban hayatı, çığ tehlikesi önlemi gibi belli başlı kriterlerin yanı sıra kamp için gecelenecek bölgenin konumu da oldukça önem taşıyor. Sağanak yağmur sonrası akım hızı artan dere ya da nehrin su seviyesi de artacağı için çadırınızı, su seviyesinin üzerinde kalacak şekilde konumlandırmalısınız. Bunun için daha önceki su taşmalarının izlerini referans alabilirsiniz.

  • Nehir ve dere yataklarında çadır kurmayın.
  • Karlı ve buzlu ortamda zemini sertleştirmeyi unutmayın.
  • Karlı havalarda ağaç altına çadır kurmayın.
  • Çadırın olabildiğince az rüzgar almasını sağlayın.
  • Çadırınızı güneye bakan yamaçlara kurun.
  • Göl ve deniz kenarlarından uzak durun.

Karlı bir havada çadır kuracağınız zemini elinizden geldiğince sıkıştırın, çadırınızın havalandırmalarını etkileyebilecek karları uzaklaştırın. Alt kısımlardaki boşlukların kapanması ve çadırın hava alamaması oldukça tehlikelidir. Çadır kurulumu esnasında çadır etrafındaki karları kenara itin. Yoğun kar yağışı sonrası tekrar kapanırsa uygun bir zamanda tekrar temizleyin. Çadırınızın üzerinde biriken karların, çadırda oluşan yükü azaltmak için çadırı sallayarak düşmelerini sağlayın.

Karla birlikte aynı zamanda fırtına da varsa, rüzgar yönüne ya da çadırın etrafına kardan duvar yapabilirsiniz. Tabii bunu doğru zamanda yapmanız, vücut ısınızı kaybetmemeniz için de çok önemli.

Bir dağ yamacında kamp yapacaksanız, güney cephe daha uzun süre güneş göreceği için kuzeye oranla güneş ışınlarını doğrudan görme süresi artacaktır. Bunun yanında sabah güneşini kolayca görebilecek bir konumda olmanız, buz gibi geçen bir gecenin ardından en çok kavuşmak isteyeceğiniz şeylerin başında gelecektir.

Göl kenarlarında hava oldukça soğuktur, uzakta kalmaya çalışın.

Çadırınızı ağaç altına kurmamaya da dikkat edin, özellikle karlı havalarda dallarda oluşan kar birikintisi dalın kırılmasına sebep olabilir. Eğer kış kampınızı deniz kenarında yapmanız gerektiyse, fırtınalı havalarda dalga boylarının yükseleceğini ve dalgaların daha da iç kesimlere kadar uzanacağını unutmayın.

Olası acil durumlar için destek almanız gerekirse, kamp yapacağınız yere gitmeden önce en yakındaki yerleşim yerine ya da bölgeden sorumlu güvenlik güçlerine kamp yapacağınızı bildirin.

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki Yazı
Bolu Yedigöller Kampı 14-15 Temmuz 2018
Sonraki Yazı
Doğa, Yaşam ve Enerji